Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 27 iunie 2012

Poluarea aerului



Poluarea aerului în orase 
Calitatea aerului 
Cine poluiaza atmosfera? 
Poluarea transfrontiera 
Emisiile gazelor de sera si schimbarile climaterice 
Protectia stratului de ozon
Poluarea aerului în oraşe
Chisinau. În anul 2002 depasire a concentratiei medii anuale s-a înregistrat pentru: dioxid de azot – 1,29 din concentratia maxima admisibila (CMA); formaldehida – 1,9 CMA.
În comparatie cu anul 2001, s-a înregistrat o majorare a concentratiei medii anuale pentru dioxid de azot, o micsorare pentru suspensii solide, monooxid de carbon si formaldehida, iar pentru fenol a ramas la acelasi nivel.
În centrul municipiului Chisinau, în preajma pietei municipale centrale si garii auto s-a creat o stare ecologica critica, numarul transportului auto exploatat depaseste de 6-8 ori normele admise.
Balti. În anul 2002 depasiri ale concentratiilor medii anuale s-au înregistrat pentru: suspensii solide – 1,9 CMA; dioxid de azot – 1,5 CMA; dioxid de sulf – 1,1 CMA si formaldehida – 2,6 CMA.
În comparatie cu anul precedent, s-a înregistrat o majorare a concentratiei medii anuale pentru dioxid de azot si formaldehida; o micsorare pentru: monooxid de carbon, dioxid de sulf si suspensii solide.
Tiraspol. În anul 2002 depasirea concentratiei medii anuale a fost înregistrata pentru formaldehida - 1,8 CMA. În comparatie cu anul 2001, s-a înregistrat o majorare a concentratiei medii anuale pentru formaldehida, fenol, dioxid de azot si monooxid de carbon, o reducere pentru dioxid de sulf si a ramas la acelasi nivel pentru suspensii solide.
Râbnita. În anul 2002 depasirea concentratiei medii anuale s-a înregistrat pentru dioxid de azot, la nivelul 1,1 CMA. În comparatie cu anul 2001, s-a înregistrat o majorare a concentratiei medii anuale pentru dioxidul de sulf, o reducere pentru sulfatii solubili, suspensiile solide si monooxidul de carbon si a ramas la acelasi nivel pentru dioxidul de azot.
Bender. În anul 2002 depasiri ale concentratiilor medii anuale n-au fost înregistrate.
În anul 2002 în comparatie cu anul 2001, în republica, s-a înregistrat o majorare a concentratiilor medii anuale pentru formaldehida, o reducere pentru dioxid de sulf si dioxid de azot si a ramas la acelasi nivel pentru monooxidul de carbon si suspensii solide.
Indicii complecsi a poluarii atmosferei (IPA6) în republica au variat de la 0,91 (mun.Bender) pâna la 11,23 (mun.Chisinau). Cel mai înalt grad de poluare a atmosferei, dupa concentratiile medii anuale, a fost înregistrat: pentru suspensii solide – 1,7 CMA; pentru dioxid de sulf – 1,2 CMA; pentru dioxid de azot – 1,5 CMA si pentru formaldehida – 2,6 CMA în mun.Balti; pentru monooxid de carbon - 0,5 CMA în mun.Tiraspol; pentru fenol – 0,8 CMA în mun.Chisinau si pentru sulfati solubili – 0,07 CMA în mun.Râbnita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu