Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 27 iunie 2012


Alte probleme ale Moldovei



Sănătatea populaţiei
Bunastarea populatiei, necesitatile ei vitale sunt considerate ca temelie si valoare superioara a societatii, element indispensabil al dezvoltarii durabile. Sanatatea, la rîndul sau, este o componenta organica a bunastarii. Din aceste considerente dezvoltarea durabila a unei tari nu poate fi conceputa fara o populatie sanatoasa.
Indicii mortalitatii si morbiditatii caracterizeaza sanatatea populatiei.
Mortalitatea generala integreaza probleme, care determina starea sanatatii populatiei. În acest context este semnificativ ca mai pronuntat mortalitatea generala s-a majorat în spatiul rural, alcatuind în 2002 – 13,5% o , în cel urban - 8,8% o . Acelasi lucru se observa si cu sporului natural, care mai pronuntat s-a redus în mediul rural, în special în partea de nord unde natalitatea este mai joasa 8,7 - 9,5% o în comparatie cu mortalitatea 11,9 - 16,2% o .
Cele mai frecvente decese sunt cauzate de bolile aparatului circulator - 56,7%, urmate de tumori - 11,8%, bolile aparatului digestiv - 9,5%, accidente, intoxicatii, traume - 8,5% si boli ale aparatului respirator - 5,8%.
Specii invazive şi introducente
Activitatea atropică intensivă a provocat invazia speciilor antropofile (sinantrope) în ecosistemele agrare şi naturale degradate, care frânează procesele de dezvoltare firească şi de restabilire a biocenozelor naturale. Prezenţa plantelor invazive în ecosistemele naturale indică tendinţa de sinantropizare a florei Republicii Moldova.
Flora sinantropă este constituită din 3 grupe principale: ruderală, segetală şi adventivă, diversitatea specifică a cărora enumeră 463 specii. Buruienile - plante cu caracter agresiv - alcătuiesc 114 specii.
Grupa speciilor de carantină (11 specii), afectează, mai cu seamă, ecosistemele terestre naturale, de pajişti, degradate şi agroecosistemele. Un pericol considerabil pentru ecosistemele forestiere reprezintă arţarul american (Acer negundo).
Colecţiile instituţiilor din Republica Moldova cuprind cca 14 mii specii de plante.
Multe specii de plante introduse au o importanţă economică semnificativă: secara, grâul, porumbul, cartoful, fasolea, roşiile, floarea-soarelui, tutunul, soia, bradul, pinul, mesteacănul, gladiolele, lalelele etc.
Unele specii introduse din alte regiuni floristice (salcâmul alb, speciile de conifere) ocupă spaţii mari în fondul forestier.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu