Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 27 iunie 2012


Mancam milioane de legume si fructe fie prin interventia directa a biologilor sau direct de natura, care s-a adaptat si a schimbat in timp, singura, forma si culoarea lor.

Merele si rosiile de pe vremea stramosilor au fost ameliorate in ultimii 40 de ani de cateva mii de ori ca sa devina mai aratoase, mai mari si mai rezistente la clima.
"Si organismele modificate genetic sunt o evolutie a biologiei, care va duce la o productie dubla de hrana", au declarat sefii de la Agricultura si cativa geneticieni, la o dezbatere pe aceasta tema fierbinte.
Ca obtina un anumit soi, cercetatorii au concediat temporar albinele care faceau natural polenizarea. Au recoltat polen doar de la un soi rezistent la boli, l-au izolat si au incrucisat la nesfarsit.
Ce s-a obtinut? Daca prin anii '60 caisa romaneasca se cocea in iulie-august, astazi e rumena inca din iunie. Cantareste cu 50 de grame mai mult, bate in nuante de rosu mai atractive, iar fructul este mai rezistent la daunatori.

Incantarea este mare la statiunea Baneasa si pentru marul rosu-galbui "ionogold". O combinatie intre ionatan si goldan. De doua ori mai mare si mai puternic decat parintii lui, el are nevoie de opt tratamente chimice, in loc de 16.

O nectarina a ramas fara puf dupa ce a suferit o mutatie genetica spontana. Un taran din China a descoperit-o cu 700 de ani inaintea erei noastre. De atunci a fost ameliorata de cateva mii de ori.
La fel si rosiile cherry. Iar exemplele pot continua la nesfarsit.
Totul e natural. Si totusi de unde atata spaima impotriva modificarii genetice a plantelor?
Pesimistii reclama de fapt un singur lucru: acele procedee prin care planta este imbunatatita cu bacterii din sol intr-un timp foarte scurt, un an in loc de zeci de ani cat poate dura o incrucisare naturala.

"Cand obtii ceva peste noapte, nu poate fi ceva stabil, iar aceasta instabilitate se poate transfera si la om", este de parere Marius Roman, inginer sef Statiunea de Cercetare Baneasa.
Dar cum?

"Este posibil ca bacteria respectiva sa devina rezistenta la anumite antibiotice ", explica Vasile Cristea, biolog.
Si automat ar aparea si o rezistenta a consumatorului la anumite tipuri de antibiotice. Inca n-a demonstrat nimeni acest lucru.
"Toate plantele, tot ce mancam, este modificat genetic. Noi toti suntem niste mutanti", spune profesorul Marcel Kuntz, Universitatea "Joseph Fourier" Grenoble.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu