Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 27 iunie 2012

De cand m-am nascut si pana in prezent, traiesc intr-o singura casa, si anume natura.Casa mea si a tuturor.

Ce este natura? Natura este lumea materiala, lumea organica sau anorganica, totalitatea fiintelor si a lucrurilor din Univers, lumea fizica inconjuratoare, cuprinzand vegetatia, formele de relief, clima.
Interactiunile vietii cu mediul inconjurator este o stiinta numita Ecologia.
Deci, ECOLOGIA poate fi definita ca stiinta interactiunii dintre organisme, a interactiunii materiei vii cu scoarta terestra, a productivitatii biologice si relatiilor omului cu natura.
Dumnezeu ne-a binecuvantat cu o natura frumoasa, nici nu se putea mai frumoasa de atat.O natura care ne ofera multe lucruri de care avem nevoie.Intr-un singur cuvant, natura ne ofera viata, viata de care avem nevoie.Dar oare omul nu are nimic sa-i ofere naturii?

Lumea in care traim are multe probleme, chiar prea multe.Una din principalele probleme este poluarea.De ce doar in ultimele decenii oamenii si-au indreptat atentia asupra unui aspect extrem de important: degradarea mediului ambiant prin poluare, eroziune si alte fenomene, datorate actiunii voite sau nu, a omului, proces ce afecteaza nu doar posibilitatile de procurare a hranei, ci si alte aspecte ale existentei umane, incepand cu sanatatea.

Cu totii depindem de stratul subtire si roditor de la suprafata Pamantului, de unde se extrag totalitatea resurselor necesare vietii.
Din nestiinta, lacomie, neglijenta sau din alte cauze, omul tinde sa-si pericliteze izvorul vietii.Milioane de hectare dintre cele aflate in productie devin improprii cultivarii, datorita tot actiunii omului.Zeci de milioane de hectare de soluri productive sunt "devorate" de drumuri, de uzine si de orase, si asta de cand omul a inceput sa lupte impotriva naturii.

De la primul arbore dobarat, si pana in prezent, padurile au pierdut mai mult de jumatate din intinderea lor.Timp in care oamenii s-au multiplicat de sute sau chiar de mii de ori.Distrugerea padurilor, carora li se datoreaza
 in cel mai inalt grad stabilitatea si calitatea a trei elemente fundamentale ale vietii oamenilor: solul,aerul si apa, s-a soldat de-a lungul timpului cu efecte dezastruoase.Despaduririle au si ele un rol negativ pentru natura. Reimpadurirea este inca un cuvant prea nou si efectele ei prea mici pentru a rascumpara greseala care a determinat disparitia a jumatate din arborii existenti pe planeta.Padurea exercita cea mai puternica actiune purificatoare asupra aerului , absorbind bioxidul de carbon si restituindu-l sub forma atat de necesarului oxigen.Intr-un cuvant, fara paduri suficiente, dezvoltarea si, la urma urmelor, viata insasi nu sunt posibile.

Cele mai raspandite materiale nefolositoare sunt gunoaiele.
De obicei, drumul gunoielor, sfarsesc la periferia orasului, in gropi existente sau pe locuri virane, unde se acumuleaza in gramezi imense, acceptate ca servituti inevitabile, uratind peisajul, poluand solul, aerul si apele subterane.Si mai grav e ca o buna parte din aceste gunoaie, indeosebi materialele plastice, sunt extrem de rezistente la actiunea bacteriilor si, practic, nu se recicleaza pe cale naturala.Alte elemente care duc la poluarea naturii: prin arderea a aproape opt miliarde de tone de combustibil conventional se arunca anual in atmosfera aproximatim un miliard si jumatate tone de cenusa, praf si gaze.Pe langa arderea combustibililor: carbune, petrol, lemn, gaze naturale - probleme asemanatoare creeaza si alte industrii, indeosebi chimica, metalurgica, unele ramuri constructoare de masini, industria ali-mentara etc. - ca si circulatia automobilelor, avioanelor, trenurilor,vapoa-relor etc.Daca aerul, asa cum este, deocamdata poate fi respirat pretutindeni pe gratis, nu acelasi lucru se intampla cu apa potabila, care de mai multa vreme are un pret.Si inca in continua crestere.Caci apa, acest al doilea element in ordinea urgentelor omenesti, dupa aer, a devenit si ea un produs industrial.In preajma marilor orase si unitati industriale apar instalatii uriase de "tratare" a apelor naturale, prin decantare, filtrare, serilizare de mai multe feluri etc.

Populatia lumii are la dispozitie pentru consumul personal si pentru activi-tatile sale economice numai in jur de 1 la suta din volumul de apa dulce, respectiv cea din rauri, fluvii, lacuri si din unele panze freatice.
Chestiunea e ca 97 la suta din apa globului este sarata, iar din restul de 3 la suta cea mai mare parte se afla in ghetari.In ansamblul poluarii, ponderea apelor uzate menajere si industriale este covarsitoare.Daca la poluarea aerului imaginea-simbol este oferita de arborii "perforati" de "ploile acide", la poluarea apei expresia caracteristica ar putea fi considerate "mareele negre", adica poluarea, practic continua, cu petrol a marilor si oceanelor lumii, avand efecte dezastroase asupra florei si faunei marine.

Lumea se afla in continua poluare.Oare pana cand mai putem dormi linistiti fara sa ne gandim la aceasta problema, care pe zi ce trece influenteaza negativ din ce in ce mai mult natura, adica casa in care traim si ne desfasuram activitatile de zi cu zi.Ce se poate face cu aceasta problema? Cine poate contribui,cine poate da o mana de ajutor? Ei bine raspunsul e foarte simplu, oamenii, noi toti, care traim in aceasta lume minunata.De la cel mai mic la cel mai mare putem ajuta natura, mai degraba ne ajutam pe noi ajutand natura.Dar mai intai de toate trebuie sa stopam toate lucrurile care duc la distrugerea naturii.Trebuie sa informam oamenii care, poate din nestiinta, distrug natura.
Inca din gradinite si scoli ar trebui sa se discute pe aceasta tema:natura.Copiii pot avea un rol important la protejarea naturii.Trebuie sa-i facem sa inteleaga si sa-i indrumam spre lucruri frumoase si importante pentru viata lor.

Vedem sute de pliante si de afise la campaniile electorale, dar nu prea vedem vreunul legat de natura si de ocrotirea ei.Oamenii nu pun pret pe aceasta tema, mi-e teama ca va fi prea tarziu cand se vor trezi la realitate si vor realiza importanta naturii in viata lor.
De mic copil am fost atras de natura.De frumusetile ei.Stiu ca nu sunt singurul care iubeste natura, insa sunt sigur ca sunt prea putini care inteleg si stiu ce inseamna aceasta pentru omenire.

De la tricouri imprimate cu poze si zicale gen: Ocrotiti natura! sau Natura e casa ta!, la pliante despre mediul in care traim si care ne inconjoara, de la actiuni prin plantarea arborilor in parcuri sau strangerea gunoaielor din locurile publice, de pe strazi sau alte locuri, la informarea oamenilor prin toate metodele posibile, sau de ce nu, introducerea in scoli a unei noi materii despre natura si ocrotirea ei.Posturile Tv care au tema principala natura, sunt prea putin urmarite de tinerii din ziua de azi, si de ce nu de majoritatea oamenilor.

Idei si solutii avem multi dintre noi, dar oare cand vom avea puterea si resursele necsare de a spune STOP poluarii si distrugerii naturii? Multi ar trebui sa ne intrebam pana cand se mai poate trai asa?
Parerea mea ca ar trebui sa ca oamenii sa inteleaga si sa stie ce este aceea DEZVOLTARE DURABILA sau ECODEZVOLTARE.

Acestea fiind spuse nu am decat sa va spun :Oameni buni, natura nu este numai casa noastra, natura este viata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu