Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 27 iunie 2012


Flora si Fauna Moldovei



Pozitia fizico-geografica a RM a stimulat dezvoltarea unui spectru larg de peisaje naturale – paduri viguroase de stejar si fag numite „Codru” amplasate pe coline si malurile râurilor, stepe dominate de graminee si amplasate pe sectoare de ses, lunci cu vegetatie manoasa, sectoare inundate si oglinzi de ape. Pe parcursul istoriei frumusetea plaiului moldav a servit drept inspiratie în arta populara si cea profesionista – pe de o parte si obiect de mândrie nationala si educatie patriotica a neamului – pe de alta parte.
Flora
Totalitatea speciilor genurilor, familiilor si altor. taxoni de plante, care populeaza un anumit teritoriu. Flora reprezinta componentul de baza al oricarui ecosistem terestru. În Republica Moldova flora numara 5513 specii de plante, dintre care:
•  plante superioare – 1989 de specii (muschi – 157, pteridofite – 25, gimnosperme – 1, angiosperme – 1806 de specii);
•  plante inferioare – 3524 de specii (alge – 3400, licheni – 124 de specii);
•  ciuperci – 1200 de specii (macromicete – peste 400 de specii, restul micromicete).
Cyatus sp. si Nymphaea alba
Fauna
Fauna însumeaza totalitatea taxonilor (specie, gen, familie etc.) dintr-o anumita regiune. De exemplu fauna Europei, fauna Moldovei, fauna fl. Nistru etc. Fauna joaca un rol important in viata ecosistemelor prin faptul ca participa activ la procesele ce decurg in ele. Fauna Republicii Moldova numara circa 14800 de specii de animale, dintre care: vertebrate – 461 de specii (mamifere – 70, pasari – 281, reptile – 14, amfibieni – 14, pesti – 82 de specii) si nevertebrate – 14339 de specii, inclusiv insecte – circa 12000.
Hyla arborea si Lutra lutra
Hyla arborea si Lutra lutra

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu